Naukowcy wyjaśnili, w jaki sposób stres powoduje błyskawiczne siwienie

24 stycznia 2020, 11:56

Maria Antonina ponoć całkowicie osiwiała w noc przed swoją egzekucją. Anegdoty o siwieniu przez stres powtarza wielu ludzi. Jakie zjawiska miałyby jednak za to odpowiadać? Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda ustalili, że przyczyną jest nadmierne pobudzanie komórek macierzystych z mieszków włosowych przez nerwy współczulne, biorące udział w reakcji walcz bądź uciekaj.



Szczecin: batony dla osób z pracą siedzącą i bułki dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby

16 stycznia 2020, 16:00

Jak wspomóc organizm, gdy prowadzi się mało aktywny tryb życia? Głowią się nad tym specjaliści z różnych dziedzin, a ostatnio coraz częściej przedstawiciele branży medyczno-żywieniowej. Batony prebiotyczne dla wykonujących pracę siedzącą i bułki błonnikowe, które pomagają osobom ze stłuszczeniem wątroby, to propozycje naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego (PUM). Co ważne, będzie je można osobiście przetestować, bo wkrótce powinny się znaleźć na sklepowych półkach.


Dzięki profilowaniu ujawniono 4 podstawowe typy starzenia

14 stycznia 2020, 13:28

Ostatnie badania pokazały, że istnieją 4 podstawowe typy starzenia: metaboliczny, immunologiczny, hepatologiczny (wątrobowy) i nefrytyczny (nerkowy).


Insektycyd nowej generacji ogranicza składanie jaj przez trzmiele

5 listopada 2019, 17:49

Preparaty zawierające insektycyd systemiczny sulfoksaflor dopuszczono do użytku w różnych krajach, w tym w USA czy Europie. W 2018 r. naukowcy z Royal Holloway wykazali jednak, że ekspozycja na ten insektycyd zmniejsza sukces reprodukcyjny trzmieli. Najnowsze badanie tego samego zespołu pokazało, że trzmiele wystawione na oddziaływanie realistycznych środowiskowo stężeń sulfoksafloru składają o 31% mniej jaj i wytwarzają aż o 40% mniej larw niż trzmiele z grupy kontrolnej.


Jedno awokado dziennie pomaga zapobiegać miażdżycy

29 października 2019, 05:10

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazali, że u dorosłych z nadwagą bądź otyłością spożywanie 1 awokado dziennie wiąże się z niższym poziomem frakcji małych gęstych LDL oraz utlenionych lipoprotein niskiej gęstości. To zaś oznacza obniżone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.


Miejskie wrony mają podwyższony poziom cholesterolu

27 sierpnia 2019, 05:23

Mieszkające w miastach wrony amerykańskie (Corvus brachyrhynchos) mają wyższy poziom cholesterolu we krwi niż ich krewniacy mieszkający na wsiach. Autorzy najnowszych badań nie wykluczają, że przyczyną jest ludzkie jedzenie, którym żywią się miejskie zwierzęta.


Na Politechnice Wrocławskiej powstaje nieinwazyjny glukometr

2 sierpnia 2019, 05:44

Założony przez absolwentów Politechniki Wrocławskiej startup GlucoActive pracuje nad urządzeniem do bezinwazyjnego badania poziomu glukozy we krwi. Ma ono pomóc przede wszystkim diabetykom, ale korzystać będą mogły z niego także osoby będące na diecie i sportowcy.


Obniżenie poziomu cholesterolu nie wystarczy, by wpłynąć na nadaktywność układu odpornościowego

14 czerwca 2019, 09:46

Hipercholesterolemia, podwyższony ponad normę poziom cholesterolu w osoczu, to ważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia. Co ważne, u niektórych pacjentów, mimo terapii statynami, nadal rozwijają się choroby sercowo-naczyniowe. Obecnie wiadomo, że w etiologii miażdżycy istotną rolę odgrywa nie tylko sam cholesterol, ale i układ odpornościowy. Jak jednak wygląda interakcja tych czynników, nadal nie ustalono.


Niesolony sok pomidorowy pomaga zapobiegać chorobom serca

5 czerwca 2019, 14:10

Niesolony sok pomidorowy obniżał ciśnienie i poziom złego cholesterolu LDL w grupie dorosłych Japończyków z grupy podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.


Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone

5 czerwca 2019, 09:45

Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy